Google Agenda integratie instellen

Let op: Om gebruik te maken van de onderstaande functionaliteit moet je een Bloomsite PRO abonnement hebben. Heb je deze nog niet? Upgrade dan naar Bloomsite PRO.

Voor deze integratie moet je een Google account hebben. Heb jij nog geen Google account, bekijk dan dit artikel van Google Support.

Met een Google Agenda integratie kunnen alle medewerkers in jouw website hun agenda synchroniseren met hun Google Agenda. Elke afspraak die wordt gemaakt, wordt toegevoegd aan hun eigen Google Agenda.
Als de medewerker al agenda-items in de Google Agenda heeft gemarkeerd als bezet, kunnen deze niet worden geboekt vanuit de website - dit zal dubbele boekingen voorkomen. 
Het verzetten, annuleren of verwijderen van de afspraak dient te gebeuren in de website en kan dus niet gedaan worden in de Google Agenda.
Stel dat je de afspraak verzet in Google Agenda, dan is dit niet het geval in de agenda van je website, maar als je de afspraak verzet in de website, wordt deze wel bijgewerkt in Google Agenda. Je website agenda is dus leidend.
Verder is het ook belangrijk te weten dat je eigen agenda items die je als 'bezet' markeert in de Google Agenda, niet zichtbaar zijn in de agenda van je website (vanwege privacy redenen). Maar de tijden zullen niet geboekt kunnen worden door je cliënten op de voorkant van de pagina. Het is dus wel 'bezet' maar je moet wel in je Google agenda kijken om te zien wat je zelf hebt geblokt hierin. 
Volg het stappenplan hieronder om de Google Agenda integratie in te stellen voor je website:
 1. Ga naar Google Cloud Platform.
 2. Login met jouw Google/Gmail Account.
  * Gebruik het liefst het e-mailadres waar je Google Sitekit / Analytics en Search mee hebt gekoppeld in je website
 3. Klik op 'Select a project'. 

 4. Klik vervolgens op 'New Project'.

 5. Vul een ' Project name' in en klik op 'Create'.

 6. Wacht even en klik vervolgens in de rechter bovenhoek op ' Select Project' wanneer daar een melding verschijnt.

 7. Klik vervolgens links in het menu op ' APIs & Services'

 8. Klik daarna op ' OAuth consent screen', selecteer de optie 'External' en klik op 'Create'.

 9. Vul een ' App name' in en selecteer het e-mailadres in de dropdown.

  * LET OP: Selecteer hier geen 'App logo', dan moet je namelijk 4-6 weken wachten tot je geverifieerd bent en je kunt het logo dan niet meer verwijderen!!

 10. Scroll naar beneden en vul wanneer je website al op je domeinnaam staat, de 'homepagina', 'privacybeleid' en 'algemene voorwaarden' URL's in van je website 

 11. Vul nogmaals je e-mailadres in en klik op ' Save en Continue'.

 12. Dan kom je op een andere pagina waar onderaan op ' Save en Continue' klikt. 

 13. Op het volgende scherm klik je ook op ' Save and Continue'

 14. Nu kom je op een overzicht waar je op ' Back to Dashboard' klikt.

 15. Zoek vervolgens naar ' Calendar' en selecteer de 'Google Calendar API'.

 16. Klik vervolgens op ' Enable'.

 17. Op het volgende scherm klik je op ' Create Credentials'.

 18. Selecteer onder ' Credential Type' de 'Google Calendar API', vink 'User data' aan en klik op 'Next'.

 19. Onder ' Scopes' kun je direct op 'Save and Continue' klikken.

 20. Selecteer onder ' Application type' > 'Web application' en vul vervolgens een naam in.

 21. Vervolgens gaan we de ' Authorized redirect URls' opzoeken in jouw Bloomsite. Laat de pagina waar je bent open staan en ga in een nieuwe tabblad naar je website.

 22. Ga daarin naar je Bloomsite onder ' Boekingen' naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Integraties'.

 23. Hier vind je onder ' Google Agenda' de 'URL omleiden'

 24. Kopieer deze link VOLLEDIG en ga weer terug naar het venster waar Google Console open staat (waar je in stap 19 was gebleven) en plak daar de link in het veld ' Authorized redirect URls'. Klik vervolgens op 'Create'.

 25. Klik dan op op ' Done' en vervolgens weer op 'Credentials'.

 26. Klik dan op het ' Bewerk' icoontje.

 27. Controleer of er bij ' Autorized redirect URls' de URL staat die je net uit je website hebt gekopieerd. Klik dan weer op 'Save'
  LET OP: Is je website nog niet gelanceerd? Volg dan onderstaande extra stappen. Ga anders door met stap 29.

 28. *** Deze stap is alleen bedoeld voor klanten waarvan hun website nog niet 'gelanceerd' is. Dit wil zeggen dat jouw website nog op een domein staat zoals https://voornaamachternaam.mijn.bloomsite.nl/. Jouw Bloomsite staat dan dus nog niet op de uiteindelijke domeinnaam waarop jij jouw website op wilt hebben. Als dit het geval is moet je hier nog een URL toevoegen. Staat jouw Bloomsite wel al op de gewenste domeinnaam dan kun je door naar stap 27.

  *** Klik op '+ Add URL' en plak daar nogmaals de Url in die daarboven al staat ingevuld. De rode melding kun je even negeren.

  *** Selecteer het eerste stukje met 'naam.mijn.bloomsite.nl' erin:*** En pas dit aan naar je eigen domeinnaam en klik op 'Opslaan' (in mijn voorbeeld is de domeinnaam dus 'websitesvoortherapeuten.com' waarop de Bloomsite moet komen)

  *** Klik dan op 'Save'

 29. Klik weer op het 'Bewerk' icoontje

 30. Kopieer de 'Cliënt ID' en ga terug naar je Bloomsite.
 31. Plak de 'Client ID' in het veld en ga terug naar Google Cloud Platform. 
 32. Doe hetzelfde voor de 'Cliënt Secret' 
 33. Klik vervolgens op 'Opslaan'
 34. LET OP: De laatste stap is om de API te publiceren in Google, anders werkt het niet. Dit kun je doen door in het linker menu terug te gaan naar ' OAuth consent screen' en vervolgens te klikken op ' Publish App'.
 35. Klik hier op ' Confirm'
 36. De Google Agenda API is nu gekoppeld met jouw website en nu kun je de Google Agenda van Medewerkers koppelen!
 37. In dit artikel leggen je we uit hoe jij de Google Agenda van een medewerker kunt koppelen: Google Agenda van Medewerker koppelen

  Mocht je nog vragen hebben of het is nog niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op door hieronder op 'Contact opnemen' te klikken. Klopt deze informatie niet meer? Laat het ons dan ook weten!
Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor de feedback! Er was een probleem bij het versturen van je feedback. Probeer het later nog een keer.